Τι είναι η ρετινόλη και πώς δρα στην επιδερμίδα

Στη λίστα με τα πιο απαραίτητα και αποτελεσματικά συστατικά για τη νεανικότητα και τη λάμψη της επιδερμίδας, η ρετινόλη είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα που αυτό το κορυφαίο αντιγηραντικό συστατικό έχει πλέον καθιερωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ως must στο skincare, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με κάποια επιφύλαξη, κυρίως λόγω των ερεθισμών που προκαλούνται στο δέρμα από τη λανθασμένη χρήση. Ένα, όμως, είναι βέβαιο: ότι από τη στιγμή που θα μάθετε τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τη ρετινόλη και δείτε τα πρώτα αποτελέσματά της στον καθρέφτη σας, δεν θα θέλετε να αφήσετε την επιδερμίδα σας χωρίς την θαυματουργή δράση της!

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της γνωστής σε όλους βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την διατήρηση της καλής όρασης αλλά και για την ανάπτυξη των οστών, μέσα από την πρόσληψή της από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά. Όμως είναι γεγονός πως η ρετινόλη είναι περισσότερο γνωστή για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που δίνει όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα: καθώς έρχεται σε επαφή με τα ένζυμα της επιδερμίδας, μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο αποδεδειγμένα δρα τόσο κατά της ακμής όσο και κατά της γήρανσης του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα:

Προτείνεται μετά από θεραπεία ακμής:
Η ρετινόλη προτείνεται από τους ειδικούς για συντήρηση του αποτελέσματος μετά από θεραπεία ακμής καθώς αποτρέπει τη δημιουργία φαγέσωρων.

Μειώνει τα σημάδια γήρανσης: Ακριβώς επειδή υποστηρίζει την φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων αλλά και παραγωγής κολλαγόνου, η ρετινόλη σταδιακά χαρίζει μια αισθητά πιο νεανική όψη στην επιδερμίδα.

Βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας:
Όπως ήδη αναφέραμε, η ρετινόλη ενισχύει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου ενώ χάρη στην απολεπιστική της δράση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος πιο γρήγορα. Αποτέλεσμα: διώχνει τη θαμπάδα και λειαίνει την επιφάνεια της επιδερμίδας ενώ παράλληλα ενισχύει τη δομή και τη νεανική όψη της. 

Χαρίζει ομοιόμορφο τόνο: Η ρετινόλη λειαίνει την υφή της επιδερμίδας και ταυτόχρονα βελτιώνει τον τόνο της. Με συστηματική χρήση, αποδεδειγμένα συμβάλλει στη μείωση των δυσχρωμιών και των καφέ κηλίδων, χάρη στην απολεπιστική της δράση και την ταυτόχρονη ενίσχυση του κυτταρικού μεταβολισμού, που φέρνει στην επιφάνεια της επιδερμίδας τα νέα, υγιή κύτταρα.

Μη φοβάστε τη ρετινόλη!
Η χρήση της ρετινόλης συνοδεύεται από τον φόβο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η ερυθρότητα του δέρματος, το ξεφλούδισμα, η φαγούρα, η αίσθηση καύσου – αυτές όμως αφορούν τους πολύ ευαίσθητους τύπους δέρματος και δεν αποτελούν τον κανόνα, αφού οι καλλυντικές συνθέσεις νέας γενιάς περιέχουν την κατάλληλη συγκέντρωση ρετινόλης ώστε να είναι ανεκτή από κάθε τύπο επιδερμίδας. Ωστόσο, η σύσταση των ειδικών για τη σωστή, συστηματική χρήση της είναι να “χτίσετε” αργά και σταδιακά την ανοχή του δέρματος απέναντι στη ρετινόλη.

Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα προϊόν ρετινόλης το οποίο να πληροί όλες τις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Το Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum της L’Oréal Paris είναι ιδανικό, όχι μόνο γιατί είναι εμπλουτισμένο με 0.2% καθαρή ρετινόλη (την πιο ισχυρή συγκέντρωση σε skincare σύνθεση της L’Oréal Paris αυτή τη στιγμή), αλλά και γιατί έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην επιδερμίδα 3 φορές πιο καθαρή ρετινόλη, σε σύγκριση με προϊόντα ρετινόλης παλαιότερων γενιών της L’Oréal Paris. Επιπλέον, έχει και επίσημη αναγνώριση από την διεθνή επιτροπή δερματολόγων της L’Oréal Paris, για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοχή της ρετινόλης στην επιδερμίδα. Σημαντικό επίσης είναι η χρήση της ρετινόλης να γίνεται στο πλαίσιο της βραδινής ρουτίνας επειδή τότε ξεκινά η φυσική διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας αλλά και γιατί η ρετινόλη καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία. Για αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάτε την επόμενη μέρα από τη χρήση της ρετινόλης να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.gr/ti-einai-h-retinolh-kai-pws-dra-sthn-epidermida" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "Thing", "subjectOf": { "@type": "ItemList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "url" : "https://www.lorealparis.gr/oros-proswpou-me-retinolh-poia-ta-ofelh-tou", "item":{ "@type": "Article", "mainEntityOfPage":{ "@type":"WebPage" }, "headline":"oros-proswpou-me-retinolh-poia-ta-ofelh-tou", "image":{ "@type":"ImageObject", "url":"https://www.lorealparis.gr/-/media/project/loreal/brand-sites/oap/emea/gr/articles/skin-care/skin-care-article-photos/oap_skincare_revitalift_retinol_social_flatlay1_4x5_no-cta-2000x900.jpg?rev=8c203f3e68d44d6197c05fe4fbf62877", "height":900, "width":2000 }, "datePublished": "2024-06-28T10:10:05+00:00", "dateModified": "2024-06-28T10:10:30+00:00", "author": { "@type": "Brand", "name": "L'Oréal Paris" }, "publisher":{ "@type":"Organization", "name":"L'Oréal Paris", "logo":{ "@type":"ImageObject", "url":"https://www.lorealparis.gr/-/media/project/loreal/brand-sites/oap/shared/baseline/navigationext/loreal-paris-black-logo.svg?rev=7486a7176ed94d8b8e85503d113921fb", "width":189, "height":60 } }, "description":"" } }, { "@type":"ListItem", "position": 2, "url" : "https://www.lorealparis.gr/pws-sumvallei-h-retinolh-sthn-antighransh-proswpou", "item":{ "@type": "Article", "mainEntityOfPage":{ "@type":"WebPage" }, "headline":"pws-sumvallei-h-retinolh-sthn-antighransh-proswpou", "image":{ "@type":"ImageObject", "url":"https://www.lorealparis.gr/-/media/project/loreal/brand-sites/oap/emea/gr/articles/skin-care/skin-care-article-photos/2000x900-04.jpg?rev=fcc556c015dd4579abbfafeee3c2b475", "height":600, "width":2000 }, "datePublished": "2023-03-03T12:46:26+00:00", "dateModified": "2023-10-17T09:19:17+00:00", "author": { "@type": "Brand", "name": "L'Oréal Paris" }, "publisher":{ "@type":"Organization", "name":"L'Oréal Paris", "logo":{ "@type":"ImageObject", "url":"https://www.lorealparis.gr/-/media/project/loreal/brand-sites/oap/shared/baseline/navigationext/loreal-paris-black-logo.svg?rev=7486a7176ed94d8b8e85503d113921fb", "width":189, "height":60 } }, "description":"" } } ] } }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.gr/beauty-magazine", "name": "Beauty Magazine" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.gr/ti-einai-h-retinolh-kai-pws-dra-sthn-epidermida", "name": "ti-einai-h-retinolh-kai-pws-dra-sthn-epidermida" } } ] }